Pakowanie prozniowe sous vide

Próżniowe pakowanie żywności jest najwłaściwszym stylem na bezpieczeństwo jej przed zepsuciem. Z ostatniej technologii korzystają, zarówno, producenci, jak również gospodarstwa domowe. Można wyróżnić akcesorium do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w worku foliowym, albo w zbiorniku do ostatniego przeznaczonym. Urządzenia te robią zgrzewy na ścianie worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym ważną wilgotność, konsystencję, zapach i smak, a tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na technologia działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to danie, w którego wnętrzu plasuje się worek wraz z materiałem. Jej wysoką wartością jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wydobywa się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest istotne przy pakowaniu dobrych produktów. Zaletą istnieje też możliwość skorzystania w toku produkcji, znacznie tanich worków typu PA/PE, co wysoko redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą być następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na targu jest spory wybór pakowarek komorowych, co zezwala na jej dobrzy dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym wewnątrz produktem, uważa się na zewnątrz, a do środka, na listwę zgrzewającą, ubiera się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwalają na pakowanie produktów o fantazyjnych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Wadą jest wyjątkowo wielu niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są szczególnie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.